FARE

Kemirgen denildiğinde ilk akla gelen canlının fareler olduğunu hepimiz biliyoruz. Pek çok türü olmakla birlikte farelerin insan sağlığına zararları küçümsenmeyecek oranlardadır. Türleri bakımından incelendiğinde de sadece kişi sağlığına değil ürün zararına sebep olan fare yok edilmesi en zor zararlılardan birisi olarak göze çarpmaktadır. Ve daha ürkütücü olan ise bu zararlıdan kurtulmak için uygulanan yöntemler de en az farenin kendisi kadar zarar verecek niteliktedir. En çok bilinen türleri ev faresi, çatı faresi, lağım faresi ve tarla faresidir. Ama bunların yanında onlarca türünün de literatürde yer aldığı bilinen bir gerçektir. Uzman fare ilaçlama firmaları tarafından yapılmayan ilaçlamalar ise çok ciddi zararlara gebe olduğunu da belirtmekte fayda buluyoruz.

Ev faresi büyüklük olarak çok küçüktür ve bu özelliği ile de her alana girebilirler. Beslenmelerine ve yaşadıkları bölgenin iklimsel koşullarına göre farklı büyüklükte olmakla birlikte genellikle 10 cm uzunluğunda olurlar. Bu FARE türü evlerdeki bitkisel artıklara ya da gıda artıkları ile beslenirler. Yani direkt gıda maddelerine temas etmeleri nedeniyle çok tehlikeli canlılardır. Sıradan fare zehirleri ile yok edilmeye çalışmaları ise daha büyük sağlık sorunlarına da neden olabilirler. Lağım farelerinin tanımını ise ismi yapıyor zaten. Ama onlar insanlar uyurken yumuşak dokulu bölgelerini kemirebilirler ki nefesleri ile kemirdikleri alanı uyuşturdukları bilinir. Kulak memelerinden ya da burunlarından olan insanların varlığı bilinir. Bu tür tehlikeli canlılardan fare ilaçlama şirketi desteği almadan kurtuluş imkansızdır.

Kör farelerin gözleri derileri altındadır ve ekili alanlarda toprak altında yaşarlar. Bu fare türü ekini kullanılamaz hale getirdiği için ciddi maddi kayıplara sebep olurlar. Toprak içerisinde açtıkları oluklar nedeniyle de ekinlerin sulamalarında sorun yaşanmasına ve kurumalarına sebep olurlar. Bu da fare ilaçlama yapmanın zorunluluğunu ifade eder. Ev farelerinden biraz daha büyük olan ve evlerin çatılarında ve bodrumlarında yaşayan çatı fareleri ise yok edilmeleri en zor fare türleri arasında yer almaktadır. Çok hızlı üreyen ve çok hızlı büyüyen tarla farelerinin ise 18 cm’ye kadar büyüdükleri bilinir. Onlar da ekinlere zarar verirler ve maddi kayıplara yol açarlar. Çevredeki bitkilere zarar veren fare türlerinden birisi de su faresidir. Uzun kuyruğu ve parmak aralarındaki perdeler ile diğerlerinden ayrılırlar.

Bunların dışında orman faresi, hamster, pamuk faresi, kanguru faresi gibi birçok türü vardır ve bu kemirgen öyle kapanlarla ya da sıradan her yerde bulunan zehirlerle yok edilemez. Ortamda bulunan birkaç farenin yok edilmesi ile bu zararlıdan kurtulabileceklerini düşünenler yanılıyorlar. Çünkü fare yavruları yok edilmediği sürece zarar vermeye devam edecektir. Ama firmamız Deniz Fare İlaçlama desteği almanız durumunda bu risk tamamen tersine dönecektir. 7/24 aktif olan firmamız uzman ekipleri sayesinde hangi fare türü ile nasıl bir mücadeleye gireceklerini iyi biliyorlar.

 

523 Kez Okundu